Tast als leven

stichting tast1

documentaire

Tast als leven een mozaïek

Hoe beleving in een ander daglicht komt te staan.

Image
  • een andere kijk op
  • geboorte
  • ervaren
  • denken
  • tast

een voorproefje

play-icon.png

waarom?

Wij willen met deze documentaire een beeld geven over het belang van Tast in ons leven, werk en zijn.
Verschillende aspecten komen aan de orde.
- Tastgevoel in het alledaagse
- Het wederzijdse karakter van de zorg:, je bent zowel ontvanger als gever
- Het gegeven dat het individu altijd in relatie wordt gesteld ( geboorte)
- Het protocol is wet geworden, de beleving telt niet meer
- We zijn gewend om op ons oog te vertrouwen en daarmee verdonkeremanen we ons
tastgevoel
- We zijn zo bezig met en in ons hoofd dat we onszelf letterlijk voorbijlopen. We merken de ander en onszelf niet meer op en wonen dan vooral in onze bovenkamer, terwijl er zoveel meer ruimte is in ons belichaamd zijn.

 

 

over tastgevoel

We herkennen allemaal hoe een sinaasappel in de hand voelt maar realiseren ons niet in hoeveel situaties ons tastgevoel actief is.

Tastgevoel is een bijzonder zintuig in vergelijk met andere zintuigen zoals het oog of het oor. Daarbij gaat het in essentie over functies .......

de documentaire

Deze documentaire over tastgevoel wil laten zien dat tast als bron van leven belangrijk is, en zo ook in onderwijs en zorg. Ze wil daarmee een nuance geven in de dominantie van protocollen en andere vooropgestelde ideeën.

 

meer over tast

gedichtje

trouw

noem het maar trouw

de ander laten zijn

die de ander is of lijkt

in mij

ik en de ander

De mededeling: “Ik ben geboren”, roept verbazing op omdat het nogal voor de hand ligt dat ‘ik geboren ben’. Zeggen dat ik niet geboren zou zijn, lijkt een niet al te pientere opmerking… Toch is het op de keper beschouwd vreemd om te zeggen dat ‘ik’ geboren ben....

 

bewustzijn

nakomertje

bewustzijn is een nakomertje, dus ik beleef het eerst, ik voel het eerst, mijn tastgevoel is het eerst en vervolgens bedenk ik van o ja, hé wat voel ik daar nou, ..o zo zo.. fantastisch, ja maar dat fantastisch is al geweest.

(vergelijk de neuropsycholoog Damasio - Het zelf wordt zich bewust - 2010)

actueel

beleving

In de huidige samenleving horen we veel over zogeheten huidhonger. Dit illustreert de idee over tastgevoel dat velen hebben, dat de huid alleen létterlijk aangeraakt kan/moet worden om de beleving van geraakt te worden te kunnen ervaren.

voelen

koude voeten

koude voeten

over voelen en registreren

van haptonomie naar tastzintuiglijk

Ik ben destijds in de jaren 80 begonnen met de haptonomie. Haptonomie betekent eigenlijk dat je werkt in de wetmatigheid van de tast. Hapsis is tast(gevoel) en nomos is wet. Het betreft zo de wetmatigheden van de tast en op zichzelf is dat wel een adequate benaming, ........

eetwijze

Eetwijze

Daar

-naast de jam en de hagelslag-  

zitten zij aan tafel
waar spanning zoet in ’t eten gooit
een valse lach de borden rooit
om leegte in het hart te vullen
het lichaam spant rondom het kind
bindt het verlangen
aan de kotsende straf

Els Borst lezing

Tastzintuiglijke benadering aan bod in de Els Borst lezing door Joris Slaets

 " Goede zorg vereist dwarsliggers" ..
Ik eindig met te citeren uit het werk van Gosse Postma. .....

over stichting tast één

Stichting ter ontwikkeling van media welke nieuwe verbindingen belicht tussen zorg onderwijs en tast.

over ons

Anneke Kuiper
Anneke Kuiperdocent Pedagogiek
Ik ben van mening dat het professionals kan helpen vanuit het ‘voelende lichaam’, dus vanuit de tastzintuiglijke ervaring, naar diverse dilemma’s te kijken”
Anneke Schmidt
Anneke Schmidtverloskundige, haptotherapeute
Daarbij ervaringsdeskundige: moeder van 3 dochters. Mede door deze dochters geleerd te proeven en te voelen wat tast is. Wat is door de ruimte heen voelen .....
Fred Geerling
Fred Geerlingfilmer
Er zit een kant aan ‘Tast als leven’ die gaat over misverstanden over wie en wat we zijn, dat op zoveel meer van toepassing is dan alleen zorg en onderwijs. ...
Gosse Postma
Gosse Postmahaptotherapeut
Waar het 'zien is geloven' in onze samenleving nog altijd de boventoon voert, daar is het van groot belang dat het (belichaamd!) tastgevoel naar voren gebracht wordt. Wordt immers niet élke beleving, klein en groot, in het lichaam gevoeld? Nou dan!
Marjan Houkes
Marjan Houkessupervisor
In mijn werk staat zowel de cliënt als zorg/hulpverlener centraal. Wederzijdse zorg is een natuurlijk gegeven. Je bent zowel ontvanger als gever, zo ook de cliënt. De tastzintuiglijke waarneming is je eerste ervaring, vertrouw erop. Deze documentaire laat je zien en ervaren wat het jou als zorg/hulpverlener kan geven en bieden. Laat het zijn, voor je cliënt en voor jou. Hoe mooi kan het zijn. Laten we niet alleen in ons hoofd wonen!
Sita Geerling
Sita Geerlingbeeldend kunstenaar, beeldend therapeut
Tastgevoel in beeld en verhaal over het voetlicht in de vorm van een documentaire: dat lijkt me mooi èn best belangrijk. Dat is mijn motivatie om mee te doen. In mijn vakgebied, de beeldende kunst en de beeldende therapie ben ik geboeid door 'het weten van de handen'. Hoe kan het toch dat mijn/jouw tastende handen in en met het materiaal prima de weg weten naar datgene wat mij/jou/ons beweegt, raakt? Ons tastgevoel is een belangrijke informatieverstrekker! En hoe leg je dat uit, of nog beter, laat je dat zien en ervaren?